V Hlučíně vzniká Dopolední klub pro seniory.

Díky aktivnímu přístupu lidí na Hlučínském fóru pro občany se během 7 dní proměnila prezentovaná myšlenka klubu pro seniory až k realizaci nápadu. To vše navíc zcela bez podpory vedení města Hlučína. Akce s názvem „Když senioři pomáhají seniorům“ proběhne 26.6.2020 od 09:00 do 12:00 Rodinném centru na OKD (ulice 1. Máje 2, budova bývalé pekárny). Jsou vítání senioři i jejich doprovod. Dobrá nálada a chuť udělat dobrý skutek jsou vítané.

Komentář zastupitelky města Hlučína – Péči o hlučínské seniory by pomohly řešit stacionáře

Nedávno jsem odpovídala na dotaz, jak vnímám skutečnost, že v Hlučíně podle statistického úřadu klesá počet obyvatel. Protože moje odpověď do článku určeného hlavně pro sociální sítě byla jednou z mnoha, soustředila jsem se na to základní, a to je nabídka kvalitního bydlení. Ale nejen ta dnes dělá určité lokality atraktivní hlavně pro mladé lidi. Ještě jako místostarostka Hlučína jsem se začala hodně zajímat o podmínky života rodin s postiženými dětmi. Tenkrát jsem zjistila, že i když máme v Hlučíně na české podmínky výjimečné zařízení Dětskou rehabilitaci Hlučín, přesto se musí rodiče potýkat s celou řadou nedostatků systému. Jsem ráda, že práce podporující rozšíření nabídky Dětské rehabilitace Hlučín, ale i dalších služeb pro děti s handicapem, kterou jsem začala před pěti lety, dále pokračuje a rozvíjí se.

Jenže v podstatě velmi podobné starosti prožívají a obdobné problémy řeší rodiny, které se rozhodly pečovat o svého rodinného příslušníka seniorského věku, jemuž už dochází síly. Maminku nebo tatínka odmítají odložit do ústavu, chtějí se o něj starat doma. Ale v době, kdy jsou v zaměstnání, ho tam nemohou nechat celý den bez dozoru. V Hlučíně pro seniory funguje na špičkové úrovni Domov pod Vinnou horou, který ale poskytuje veškerou péči pouze ubytovaným klientům. Stejně jako se vedení města spokojilo se zakonzervovaným stavem u bydlení, stalo se to i u péče o seniory. Dále se ve městě neposouváme, o další potřeby rodin se nestaráme, nové služby, které jinde už patří ke standardu, nenabízíme. A tak není divu, že po nich někteří občané zoufale volají. Řešením pro podobné případy jsou takzvané stacionáře, kde mohou senioři smysluplně a pod dohledem odborného personálu trávit celý den a věnovat se užitečným činnostem včetně trénování paměti a dalším formám sociální rehabilitace. V odpoledních hodinách, když už jsou jejich blízcí zpět z práce, se mohou senioři vracet domů, kde to mají rádi, jsou tam zvyklí a cítí se tam dobře v rodinném kruhu.

V Moravskoslezském kraji takových stacionářů funguje devět, mnohé z nich provozuje Charita nebo Diakonie s podporou měst, ale například Bruntál, Nový Jičín, Třinec, Havířov nebo Orlová mají vlastní.  Hlučín neposkytuje žádnou takovou službu, nejbližší je v Opavě, což je opravdu poněkud z ruky. A zatím to nevypadá, že by město plánovalo nabídnout rodinám pečujícím o seniory nějakou přijatelnou variantu pomoci. Podle mého názoru je proto nejvyšší čas, aby se město začalo zajímat o potřeby seniorů. Aby hledali další možnosti, jak lidem vytvořit příjemné podmínky k životu. Pomoc s péčí o seniory k nim určitě patří.“, uvedla Blanka Kotrlová, zastupitelka města Hlučína.

Pohledem občanů

„Myšlenka vzniku denního stacionáře pro Hlučínské je mě blízká. Sám jsem tento stacionář po nemoci navštěvoval a viděl, jak prospívá seniorům hlavně s Alzheimerovou nemocí či podobným zdravotním postižením nebo stařeckou demencí. Všechny tyto nemoci a postižení jsou v naší společnosti bohužel díky našemu životnímu stylu a hlavně stravování na vzestupu.“, komentuje dané téma Ing. Tomáš Matýsek.

„Je úžasné sledovat, jak jsou lidé v Hlučíně aktivní. Opět se tím otevírá téma – Senioři v Hlučíně, což je skvělé. Rodinné centrum na OKD je příjemné místo a těší mě, že se zde na sídlišti opět něco děje. Snad lidé v pátek 26.6.2020 dorazí.“, uzavírá Ing. Rostislav Matuška, MBA.

Více informací:
Světlana Selzerová ( tel.: +420 777 748 000  – volat po 17. hodině)

Hlučínské fórum
Hlučíňáci
Nad Vaňurkou
Stromy pro náměstí
Žít s krajinou
Lesotriko
SK mažoretky Paprsky Hlučín
Piráti na cestách
Štěrkovna RUN
Rostislav Matuška