Pohostinství a organizace v Hlučíně dostanou rouškolapky

Skupina Hlučíňáků se rozhodla rozdat všem pohostinstvím a příspěvkovým organizacím v našem městě takzvané rouškolapky. Navazují tím na vyhlášení prvního nouzového stavu, kdy začali ve velkém vyrábět a rozdávat potřebným štíty, respirátory a další pomůcky v rámci boje proti koronaviru.

Rouškolapka je plastová spona s háčky na zátylek, která slouží pro zaháknutí gumiček respirátoru nebo roušky. Díky tomuto doplňku již nebudete pociťovat žádné nepříjemné tlačení či řezání.

Použití rouškolapky

„Ve čtvrtek se po delší době opět otevírají pohostinství a děti se již v určité formě vrátily do školních lavic. Roušky zde s námi ale ještě nějaký čas zůstanou. Abychom z toho covidu neměli na jaře všichni klapaté uši, rozhodli jsme se vyrábět takzvané rouškolapky.
V našem kraji  jsme jich už vyrobili a rozdali přes 2000 kusů. Zdravotníci, pedagogové a další skupiny obyvatel si tento jednoduchý doplněk chválí. Nyní potěšíme všechna pohostinství a příspěvkové organizace v našem městě. Pokud bude zájem o větší množství, stačí se ozvat. Vše je samozřejmě zcela zdarma.“, uvádí Ing. Rostislav Matuška, MBA
.

Majitelé hospod, restaurací a barů nebo ředitelé příspěvkových organizací (např. škol) v našem městě tak mají v případě zájmu možnost vybrat si počet kusů, barvu a vlastní text / motiv. Akce není žádným způsobem dotována či jinak podporována současným vedením města Hlučína a nemá s jejími představiteli vůbec nic společného.

Ke čtvrtečnímu ránu by již všechny příspěvkové organizace a pohostinství v našem městě měly mít rouškolapky ve schránkách nebo osobně či jinak předány z rukou manželů Kašných. Pokud by se někde náhodou zatoulaly, popř. by byl zájem o větší množství, stačí kontaktovat Rostislava Matušku prostřednictvím Facebooku nebo napsat email na hlucinaci@gmail.com .

„Poptávka je obrovská, ve velkém vyrábí i kolegové v Ostravě a spousta dalších lidí napříč celou ČR, což je skvělé. Přestože se v případě rouškolapky jedná o poměrně nenákladnou věc, pro představu výroba takových 12ks trvá na jedné 3D tiskráně 1,5 – 3 hodiny. Zařízení na výrobu máme více, technologicky jsme vše díky znalostem dané problematiky maximálně zefektivnili. Kdybychom však chtěli uspokojit například všechny občany města Hlučína (13 952, pozn. redakce), vytížilo by to 1 stroj na celých 73 dní vkuse. A to navíc za předpokladu, že jej bude nějaký člověk nonstop obsluhovat a vůbec nezohledňuji servis, který je třeba pravidelně dělat. V důsledku by to tedy trvalo na jednom zařízení v nejlepším případě 3 měsíce. Samotná zařízení na výrobu rouškolapek a dalších doplňku navíc nejsou levná, spotřeba jejich elektřiny také něco stojí a celý proces výroby obnáší i určitá rizika, zařízení totiž pracuje i při teplotách nad 200°C. Současně je tím zastavena výroba zcela jiných věcí, které jindy alespoň pokrývají náklady. V tomto případě ale vše hradíme ze svého. I přesto bychom do Vánoc rádi vyrobili a zdarma rozdali další kusy např. pro některé místní maloobchodníky v našem městě. Těší mě, že máme v Hlučíně obrovské množství aktivních a šikovných občanů. Díky mj. i manželům Kašným za pomoc s distribucí rouškolapek. Stejně, jako když jsme před 2 lety v horkém létě rozdávali semínka květnaté louky, i nyní v mínusových teplotých obešli celé naše město. Díky!“, uzavírá Matuška.

Rouškolapky s motivem Hlučín

Hlučínské fórum
Hlučíňáci
Příroda na Hlučínsku
Nad Vaňurkou
Stromy pro náměstí
SK mažoretky Paprsky Hlučín
Štěrkovna RUN
Piráti – Moravskoslezský kraj
Rostislav Matuška