V Hlučíně vznikne stromová kaple

Tři aktivní Hlučíňáci představují další zajímavou a jedinečnou novinku v našem městě. Na pozemku v osobním vlastnictví vybudují na své náklady a bez podpory vedení města Hlučína tzv. Stromovou kapli. Ta bude navazovat na obnovenou a hojně využívanou historickou polní cestu „Na třetině“, za kterou můžeme poděkovat spolku Žít s krajinou a je součástí projektu Obnova krajinných struktur.

S nápadem vytvořit stromovou kapli přišla moje mamka. Hned mě napadlo, že pozemek, který jsme koupili za účelem extenzivního hospodaření s Evou Kotkovou, se k tomuto účelu přímo nabízí.“, uvádí Ing. Tomáš Matýsek.

Stromovou kapli je možné popsat jako přírodní formu svatostánku, který po vysazení postupně dorůstá. Větve stromů postupně vytvoří střechu a kmeny stromů vytvoří sloupy. V celé své kráse takto vzniklou stromovou kapli ocení zejména až další generace. V České republice již několik podobných projektů existuje a jsou hojně využívány.

Těší mě, že máme v našem městě aktivní občany, kteří ve svém volném čase a na své náklady stále vymýšlí něco nového. Vytvořil jsem vizualizaci, od které se můžeme společně odpíchnout dále. Finální vzhled, tedy druhy vysazených stromů, použité kameny a způsob posezení je stále v jednání. V tomto ohledu bude jistě přínosné, když k tomu řeknou své i občané našeho města. Stejně, jako např. projekt Nad Vaňurkou, bude totiž i Stromová kaple určena široké veřejnosti. Lidé se taktéž budou moci zapojit do výsadby stromů atp. Obrovskou výhodou je zde nezávislost na vedení města Hlučína. Vše tedy bude vznikat čistě v rámci diskuze samotných občanů.“, dodává Ing. Rostislav Matuška, MBA.

Výsadba se plánuje na jaro 2021. Pozemek je třeba nejprve pořádně poorat a zasít louku. Již nyní se však shání kameny a další prvky, které udělají tuto lokalitu jedinečnou.

Hlučínské fórum
Hlučíňáci
Příroda na Hlučínsku
Nad Vaňurkou
Stromy pro náměstí
Žít s krajinou
Lesotriko
SK mažoretky Paprsky Hlučín
Štěrkovna RUN
Rostislav Matuška