Stav nouze skončil. Hlučíňáci rozdali zdarma přes 1000 ks ochranných pomůcek.

Obrovská vlna solidarity zaplavila internet a lidé si v době vyhlášeného stavu nouze pomáhali všemi možnými prostředky. Chyběla Vám například rouška, potřebovali jste vyvenčit domácího mazlíčka, hodily se Vám nějaké štíty či polomasky, popř. zakladače šikmého proužku? Na Hlučínsku si lidé pomáhají navzájem a zpravidla za to vůbec nic nechtějí. Pro tyto účely vznikla mj. Facebooková skupina s názvem „Hlučínsko sobě“, která má přes 2000 členů.

Těší mě, kolik lidí veřejně nabídlo svou pomoc. Pokud má někdo o Prajzácích z jakéhokoliv důvodu špatné mínění, ať se k nám přijde podívat. Díky všem, kteří ve skupině nabídli svou pomoc a i po ukončení nouzového stavu jsou stále aktivní.“, komentuje situaci Rostislav Matuška, který za pomoci moderních technologií a 3D tisku s přáteli Hlučíňáky vytvořil a rozdal přes 1000 ks ochranných pomůcek. Ty pak zdarma putovaly zejména zdravotníkům. Zamířily však také k drobným podnikatelům, jako jsou např. holiči, provozovatelé restaurací, řidiči z povolání apod. Své místo najdou i ve školách, kde mohou následně sloužit jako ochranné pomůcky v hodinách fyziky a chemie.

Mezi další aktivní patří zejména Karel Kvašný, který taktéž pomoci 3D tisku vyrábí a následně vozí ochranné štíty lidem do Hlučína zdarma. Těch, kteří šijí roušky ve velkém nebo pomáhají jinými prostředky, byla však celá řada.

Za Hlučínské fórum tímto všem aktivním občanům děkujeme.

—————————————

Hlučínské fórum
Hlučíňáci
Nad Vaňurkou
Stromy pro náměstí
Žít s krajinou
Lesotriko
SK mažoretky Paprsky Hlučín