Hlučíňák vyrábí stojánky na testy do škol. MŠMT selhalo, říká.

12.4.2021 – Minulý týden začal rozvoz antigenních testů škol. Od dnešního dne je totiž školám a školským zařízením uložena povinnost testovat děti, žáky, studenty a zaměstnance škol. V první várce, která má sloužit na 2 týdny, byly rozdány více jak 4 mil. kusů antigenních testů. Doručené balení (zpravidla vždy po 20 kusech testů) se však dá považovat zejména pro testování ve školách za neúplné a zcela nepraktické. Kutilové však okamžitě zareagovali a na pondělí jsou připraveni. Hlučíňák Rostislav Matuška začal pomocí 3D tisku vyrábět stojánky potřebné pro pohodlné provedení testu na školách.

Video-návod od MŠMT pobavil

Na stránkách MŠMT je zveřejněno instruktážní video v délce 7 a půl minuty. „Když jsem si video poprvé pustil a uslyšel větu, že si má dítě nainstalovat odkapávač na extrakční zkumavku, upřímně jsem nevěděl, zda se začít smát nebo brečet. Zajímalo by mě, kolika slovům žák na nižším stupni porozumí. Když zavře oči, možná mu ten návod bude připomínat i start raketoplánu do vesmíru.“, okomentoval video s nadsázkou Ing. Rostislav Matuška, MBA.

Balení testů je neúplné

Zásadní problém je však v obsahu balení, které se dá zejména z praktického hlediska pro testování na školách považovat za neúplné. Testy jsou uloženy v krabici po 20 kusech. V každé krabici je přiložen papírový stojánek pro 10 zkumavek. Testovat tedy hromadně několik dětí najednou je dle doručených sad nemožné, i kdyby si děti stojánek sdílely, což je navíc nepřípustné a i v instruktážním videu je vždy 1 člověk s 1 stojánkem na zkumavku. Stojánek má přitom významnou funkci. „Mít na 20 testů stojan pro 10 zkumavek je samo o sobě nepřijatelné. Představte si navíc, že máte 4 třídy po 15 dětech, což je 60 testů. Potřebujete tedy 4 stojánky po 15 ks. Máte však jen 3 stojánky po 10 ks. Tohle někdo absolutně nedomyslel a ani při natáčení videa MŠMT mu to zjevně nedošlo.“, říká autor stojánku.

Každý testovaný dostane vlastní stojánek

Aby mohlo testování žáků plynule a bez problémů proběhnout, měl by v ideálním případě každý testovaný dostat vlastní stojánek. Ten je vyhotoven pomocí 3D tisku a díky složení je možné jej případně i dezinfikovat a použít opakovaně, což se u papírové krabičky v balení testů dlouhodobě předpokládat nedá.

Náklady na kus jsou pod 1 korunu. Bude je vyrábět a rozdávat zdarma.

Dle autora stojánku vyjde výroba 1 ks za méně než 1 Kč. Doba výroby je v průměru okolo 12 minut. Záleží na použité 3D tiskárně a jejím nastavení. Stojánek je poměrně bytelný a omyvatelný, takže není potřeba jej vyhazovat a může sloužit pro více použití. Od pátku jich vyrobil prvních 300 kusů a zdarma doručil do prvních 2 škol.„Stejně, jako jsme s přáteli vyráběli a stále vyrábíme různé pomůcky v rámci boje proti CoVid-19, tak i nyní budeme vyrábět a rozdávat stojánky pro zájemce zdarma. Poptávka je však už nyní obrovská a i když máme zaúkolovaných více zařízení, není možné kapacitně pokrýt v prvním týdnu ani všechny školy v blízkém okolí. Model stojánku jsem tedy umístil volně ke stažení. Zájemci si jej mohou stáhnout a kutilové s 3D tiskárnami jej vyrobit či upravit dle libosti. Doufám, že jako v některých předchozích případech (štíty, rouškolapky apod.) se na tom nikdo nebude snažit zbohatnout a bude to stejně jako my dělat zejména pro radost. Pokud by nás však chtěl někdo přímo či nepřímo podpořit, bránit se tomu nebudeme a ze 100% tím pokryjeme náklady na výrobu, která pak poputuje zdarma do škol a školských zařízení. Případnou podporu však nelze brát jako objednávku. Všechny podporovatele v případě zájmu rádi zveřejníme a poděkujeme. Současně díky všem, kteří se pustí do výroby stojánků. MŠMT selhalo, ale my to zvládneme.“, uzavírá Ing. Rostislav Matuška, MBA.



Odkaz ke stažení: https://www.hlucinskeforum.cz/…/04/Stojan_v6_hlucinaci.zip